Det har haglet med lovord om Guardians of the Galaxy allerede, og Watt kommer ikke til vike merkbart fra dette: Marvels andre storsatsning i år har både glimt i øyet og action nok for de fleste. Visuelt er det storslått og svært imponerende, men selv om vi reiser mellom stjernene, mister vi aldri syne av individene. Her snakker vi altså om romopera med stor R.

Kort fortalt handler det om en liten gruppe slyngler med forskjellige motivasjoner og bakgrunner, som alle – på dypet – har hjerter av gull. De ender opp med å slå seg sammen for å forhindre Ronan the Destroyer Accuser å tilintegjøre planeten McGuffin Xandar. Ikke hverdagskost, men det er ikke alle team som kan skilte med bazooka-væpnede vaskebjørner og vandrende trær heller.

Guardians of the Galaxy er en noe mer obskur tittel enn Captain America eller The Avengers, men dette kommer filmen til gode; vi har allerede vært på mange besøk i Marvels univers, og det er trivelig med et par nye ansikt og ikke fullt så opptråkkede stier. All ros til regissør og manusforfatter James Gunn som klarer å dra seeren med seg fra første scene.

Ikke for det: Rollelisten er et overflødighetshorn av talent, med Oscar-vinner Benicio Del Toro, samt 5 andre Oscar-nominerte skuespillere: Josh Brolin, Glenn Close, Bradley Cooper, Djimon Hounsou og John C Reilly. Ellers finner vi Vin Diesel, Zoe Saldana (blåmålt i Avatar, for anledningen grønn), Lee «Thranduil» Pace og Karen Gillan fra den evigvarende Doctor Who. Sjefen sjøl, StarLord, spilles av den her til lands noe ukjente Chris Pratt, som supplerte hovedstemmen i Lego®-filmen.

Det hjelper nok litt å ha sett et par av de andre Marvel-filmene, om bare for å humre litt ekstra over innsider-vitsene, men det er på ingen måte nødvendig, for filmen står meget støtt på egne ben. Vi kan ikke si annet enn at Guardians of the Galaxy er et særdeles underholdende actioneventyr for både store og små. Vi gleder oss svært til å se den igjen i hjemmekinoen, og krysser fingrene for at Marvel gjør en god jobb med BD-utgaven.