Julen er for de fleste en tid for familien, så det er følgelig ikke langt mellom barnefilmene. Det er dog mange som ikke er så interessert i Reisen til Julestjernen, så her følger en liste over julefilmer som gjør seg meget godt i hjemmekinoen.
Tekst: Christian von Schack (christian@hl-media.no)
Die Hard
Die Hard, eller Operasjon skyskraper, er regnet som en av tidenes beste actionfilmer. Det er ikke rart; filmen kombinerer fantastiske skuespillerprestasjoner, et spennende og intelligent manus og stram regi. Run DMCs Christmas in Hollis var også første møte med rap for noen av oss. Die Hard-serien har etter hvert vokst seg riktig så stor, og for det meste underholdende, men har aldri toppet originalen.
It’s a wonderful Life
Denne har blitt en klisjé i USA, deres versjon av Grevinnen og hovmesteren, men her hjemme kan vi nyte den på egne premisser. James Stewart spiller en mann på randen av selvmord, men i det han skal ta livet av seg, og det på selveste julaften, ser han en mann som roper på hjelp i elven…
Dødelig våpen
Året før Die Hard sprengte jula, var det Dødelig våpen-serien som først ga oss en smak av sur og blyfylt jul i Los Angeles. Serien om Riggs og Murtaugh har med årene vokst seg lang som hockey-sveisen til Mel Gibson, men det var her det startet. Gibson ble stjerne etter rollen som den skadeskutte Riggs, og når han til slutt blir invitert inn i varmen hos familien Murtaugh, kommer julestemningen for fullt uten at det henfaller til sentimentalitet.
A Nightmare Before Christmas
Tim Burton designet og produserte denne dukkefilmen der Halloween-folket kupper julen. Det går selvfølgelig ikke helt etter planen, men kanskje det blir jul allikevel? Et knippe flotte sanger og fantastiske animasjoner gjør dette til et topp eventyr for både stor og ikke-altfor-liten.
Kiss Kiss, Bang Bang
Shane Black, som skrev manus til Dødelig våpen, bega seg tilbake til et juledekorert Los Angeles for regidebuten Kiss Kiss, Bang Bang. Filmen er en neo-noir med kjappe replikker og lyssky personer og femme fatales rundt hvert hjørne. Robert Downey Jr har hovedrollen som den lett forvirrede helten, men Val Kilmer stjeler nesten filmen i sin birolle. (Vennskapet som oppsto mellom Downey Jr og Black førte forøvrig til at sistnevnte fikk regien for Iron Man 3.)
Joyeux Noël
I første verdenskrig inngikk de to sidene våpenhvile på første juledag ved flere stillinger. Denne velspilte filmen er en dramatisering rundt disse hendelsene, og viser absurditeten av krigen på en rørende, men ikke overbærende, måte. (Daniel Brühl og Diane Kruger ble forøvrig gjenforent i Inglourious Basterds.)
Rare Exports
Finland og Norge har lenge kranglet om hvor nissen egentlig hører hjemme, men finnene skjøt seg kanskje i foten med Rare Exports, iallfall hva den snille nissen angår. Filmen er et skråblikk på hvordan nissemyten egentlig oppsto, og er for julen hva Død Snø er for påskeferie. På rollelista finner vi vår egen Elling, Per Christian Ellefsen.
Love, Actually
Dette er en «feelgood»-film uten like, og har allerede rukket å bli fast juleinventar hos mange. Det er en antologi-film med mange overlappende tråder, og det sukkersøte balanseres av mørke undertoner. Í hovedrollene: (nesten) alt som kan krype og gå av britiske skuespillere.
Gremlins
Takket være en noe uvanlig julegave blir julefeiringen i en idyllisk småby til et kaos uten like. Forfatteren Harlan Ellison kalte den med rette «The Muppet Chainsaw Massacre» – Gremlins skremte vettet av oss som var små på åttitallet, og gjorde oss også meget skeptiske til mikrobølgeovner. I voksen alder er det dog ganske tydelig at filmen er nært beslektet med Looney Tunes-universet til Tex Avery.
A Christmas Carol
Charles Dickens’ klassiske julefortelling har blitt filmet utallige ganger, og flere er å anbefale: A Christmas Carol fra 1951, der Alastair Sim spiller Scrooge; moderniseringen Scrooged med Bill Murray fra 1988; den animerte versjonen fra 2009, der Jim Carrey supplerer stemmen til Scrooge; The Muppet Christmas Carol fra 1992, der Michael Caine spiller den gamle grinebiteren. For ren hjemmekinoopplevelse er det dog den animerte 2009-versjonen for alle penga.
The Hudsucker Proxy
Coen-brødrene så tilbake til 30-tallets screwball-komedier, og resultatet ble et absurd tilsvar på denne sjangeren. Filmen er en ellevill komedie med oppfinnere, revolverjournalister, engler og demoner og masse absurd humor. Den ble underlig nok ganske dårlig mottatt da den kom, men har fått en velfortjent renessanse. Se den gjerne sammen med It’s a Wonderful Life.
Polarekspressen
Robert Zemeckis har laget flere motion-cap-filmer, deriblant Polarekspressen. Her møter vi en liten gutt som tviler på at julenissen finnes. Da stopper det et tog rett utenfor, og det skal selvfølgelig nordover. Dette er flott håndverk og noe både store som små kan sette pris på. Tom hanks har stemmen som konduktøren. Om du ser den i hjemmekinoen: Husk bass!